3 Ogo 2010

kucing jalanan 3

tok ketua terjingkit-jingkit melangkah menghala ke arah benda yang mengejutkannya itu. terbalut kemas di dalam kain batik. masih berdarah. masih basah. masih baru barangkali. tok ketua geleng kepala dua tiga kali.

"ko pergi panggil dua tiga ekor yang betina datang sini. lekas." arah tok ketua kepada seman uban. seman uban juara acara 100 meter antara rumah sukan itu terus berlari ke atas bukit membawa bersama arahan yang diberi tok ketua.

"apa kita nak buat sekarang?" sameon kontot yang bersuara pula.

tok ketua tak menjawab. wajahnya yang sudah tua bertambah tua kerana asyik berfikir. kasihan anak ini fikir tok ketua. bayi ini sudah berhenti menangis. barangkali sudah letih dan kehausan. ataupun hatinya lega kerana ada makhluk yang sudah menemaninya. sesekali tok ketua membersihkan batang tubuh bayi malang itu. semut hitam sudah mula meninjau-ninjau mahu menjamah apa yang patut.

"kita tunggu dulu, nanti kita fikir apa yang boleh buat,'' tenang saja muka tok ketua.

"tapi apa yang boleh kita buat tok?"

"nanti kita fikirkan,"

"tapi ini anak manusia tok,"

"habis itu, apa masalahnya kalau bayi ini anak manusia?"

"apa yang boleh kita tolong, sedangkan manusia itu yang membuang sendiri anaknya. kenapa kita perlu sibuk-sibuk mahu menolong. tok sendiri pernah diusir oleh manusia dulu..."

tok ketua diam. matanya tajam merenung sameon kontot. tapi ada benar kata-kata itu. tok ketua membuang pandangan ke arah bulan yang semakin hilang ditutupi awan malam yang mendung. sesekali salakan anjing semakin galak memuja bulan yang semakin hilang itu. koloni kucing jalanan ini masih buntu. bayi kecil malang itu merengek-rengek lembut. mahu menetek barangkali. ataupun takut pada gelap dan sunyi. tapi pada siapa mahu mengadu. kucing-kucing jalanan. apa yang kucing-kucing kurap ini mampu lakukan. mahu makan sendiri pun tidak mampu.

malam semakin pekat. salakan anjing juga semakin kuat.

tiba-tiba,sekali tok ketua dikejutkan ooleh pandangan matanya. semua anak buahnya turut sama terkejut. ada lembaga besar dan agam berdiri di atas puncak longgokan sampah itu. mula-mula satu, kemudian dua dan kemudian bertambah dan bertambah. tok ketua menggigil.

mahu lari atau mahu apa...

bersambung lagi>>>>>

nota ketiak:
tidak ada apa-apa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan