11 Jan 2010

Jalan Sehala part 1

"krohh...krohhh". Kuat bunyi dengkuran sulaiman.
Samad malas nak kacau rakan setugasnya membuta. Dia bangun dan keluar dari pos pengawal. Ambil angin sikit malam-malam macam ni boleh menyihatkan paru-paru fikir Samad. Samad pandang ke langit. Langit terang, bulan mengambang. Samad teringat kisah-kisah seram yang pernah dia dengar, ada orang kata, waktu bulan mengambang macam ni banyak hantu keluar jalan-jalan. Entah betul entah tidak. Tapi bagi samad, bila malam bulan mengambang dia jadi berani sikit kerana malam tidak segelap malam yang tiada bulan. Bunyi dengkuran Sulaiman masih beralun. Kadang-kadang kuat, kadang perlahan.

"letih kot kawan aku ni", samad cakap sorang-sorang.

Dia raba kocek seluar, ambil kotak rokok. Tapi kotak rokok samad dah kosong. Samad renyuk-renyuk kotak rokok dan lempar dalam tong sampah. Samad melemparkan pandangan ke arah bangunan Rumah Orang Tua yang besar itu. Samad terfikir, ramai juga orang tua dalam Malaysia ni yang hidup sebatang kara, ditinggalkan keluarga. Samad terbatuk kecil dan mengurut dadanya yang terasa perit. Samad masuk kembali ke dalam pos pengawal. Rakannya Sulaiman, masih berdengkur keenakan. Samad tersenyum dan menggelengkan kepala. Samad ketuk bahu rakannya guna lampu suluh.

"weh,,aku nak pergi keluar meronda kejap, ni aku nak pinjam rokok ko sebatang, rokok aku habis", Samad cakap kuat-kuat.

Sulaiman bangun, tapi masih separuh sedar.

"ha...yelah..ambiklah...hati-hati jalan". Acuh tak acuh, terus terlantar diatas kerusi malas semula. Menyambung lenanya yang diganggu.

Samad malas banyak cakap, dia ambil rokok dua batang. Satu dia cucuh kat mulut, satu lagi dia selit dekat celah telinga. Sekarang dia benar-benar bersedia untuk meronda dan menjaga keselamatan penghuni rumah orang-orang tua ini. Samad keluar dari pos pengawal dan melangkah perlahan-lahan. Sekejap-sekejap, samad menyuluh ke sekitarnya. Cuma ada pokok-pokok bunga yang disimbahi cahaya bulan. Blok utama sudah gelap dan sunyi. Samad tengok jam di tangan kiri. Samad tepuk dahi. Samad lupa dia mana pernah pakai jam. Jadi, samad bawa keluar telefon mudah alih di dalam poket depan baju seragamnya. Angka-angka yang tertera di dalam telefon mudah menunjukkan pukul 10.30 malam. Masih awal bagi orang yang bekerja sebagai pengawal keselamatan seperti Samad, tapi tidak bagi penghuni rumah ini yang sudah tua-tua.

Samad terus jalan perlahan-lahan.Dia menghiburkan malam yang sunyi itu dengan bernyanyi kecil. Lagu Wing, biarkan berlalu dan XPDC, hairan bin ajaib bermain dibibirnya. Lagu-lagu indie zaman sekarang masih belum mendapat tempat dihatinya. Samad pun tak faham kenapa.

Dia telah melewati blok utama dan blok asrama. Di depannya kini adalah surau. Surau masih terang di beberapa bahagian. Masih ada penghuni rumah ini yang belum tidur dan memenuhkan malam dengan ibadat.

Samad menanggalkan kasut dan terus tempat mengambil wudhu'. Sekadar mahu menyegarkan muka dengan air. Dari tangga surau Samad menjenguk ke dalam surau. Ada tiga orang semua sekali. Seorang di depan mimbar sedang solat sunat, seorang di kanan surau sedang membaca Al-Quran dan seorang lagi sedang beriktiqaf di serambi surau. Samad mendaki tangga surau. Jam surau menunjukkan pukul 11.10 mlam. Samad menuju ke arah orang tua yang sedang duduk di serambi surau. Umurnya lingkungan pertengahan 70-an. Dari lirikan matanya ternyata dia sudah biasa berbual dengan Samad. Samad menghulurkan tangan dan bersambut.

"Tak tido lagi aki?" samad memulakan bicara.

"Entah la malam ni, payah pulak mata ni nak mengantuk...", jawab Aki Anjang.

Suasana hening seketika.

"Anak cucu takde ke melawat..," tanya Samad.

Aki Anjang diam. Tidak terus menjawab.

" Dah lama dah diorang tak datang tengok aku," bergetar suara Aki Anjang.

Diam lagi.. Kali ini agak lama. Ada sesuatu bermain di dalam otak Aki Anjang.

" Aku menyesal samad, " tiba-tiba Aki Anjang mmbuat satu pengakuan tanpa dipinta.

Samad diam. Tidak berani bertanya kenapa. Orang tua macam Aki Anjang memang mudah berkecil hati. Samad biarkan Aki Anjang yang mulakan cerita.

Bersambung....

3 ulasan:

  1. Laa..apsal bersambung? Tak cukup bajet ke? Buat la filem bukan drama bersiri..

    BalasPadam
  2. alamak bro.. kenapalah bersambung?? potong stimm

    BalasPadam
  3. memang x ckup bajet bro-bro sekalian...aku bkn leh lama sgt ngadap laptop ni...hijau mata aku nati...hehe

    BalasPadam