24 Jul 2011

hero

"with great power comes great responsibility"


ayat di atas ni hero-hero sahaja yang boleh guna. jadi ayat ini bukan ditujukan untuk saya, kerana saya bukanlah seorang hero, dan mungkin tidak akan menjadi seorang hero. anda juga mungkin tidak...har har

ringkas cerita...

saya pernah meletakkkan beberapa watak fiksi ataupun realiti sebagai hero dalam hidup saya. saya mengagumi kehebatan mereka serta kalau boleh mahu jadi seperti mereka. punya kuasa seperti mereka. punya bakat seperti mereka...

di awal usia saya, saya meletakkan doremon sebagai hero. doremon satu watak fiksi yang hebat. saya teruja dengan kehebatan poketnya. kebaikkan hatinya kepada nobita. ketakutannya kepada tikus juga memberi kesan. kesukaanya kepada kueh dorayaki menyebabkan saya suka makan kuih gelang yang dimasak oleh ibu saya. dan kesan yang paling besar, saya jadi sukar bersolat maghrib, kerana tayangannya pada waktu yang sangat mudah menggugah iman saya. jadi, seringkali saya dihambat ibu supaya bersolat dahulu (dengan ibu masih boleh berunding). tapi jika dengan ayah, pasti penyangkut baju membaham belakang tubuh saya.


di awal remaja, semasa tingkatan satu, saya meletakkan kurt cobain sebagai orang yang saya puja. entah kenapa, saya tidak tahu. mungkin kerana perwatakan memberontak itu sangat cocok dengan jiwa saya ketika itu. walaupun saya hidup selepas zaman kehebatannya, tetapi tempias yang dibawanya mengena juga kepada jiwa saya. itulah kuasa yang dimilikinya

dunia berubah, dan jiwa saya pun berubah.

memasuki fasa kedua di sekolah menengah saya kembali menjadi anak yang sukakan kartun. saya mula memuja lakaran-lakaran pada kertas putih. oleh itu saya kembali menggilakan dunia komik dan kartun. lakaran-lakaran kartunis dari jepun sangat hebat untuk menyebabkan saya ketagihan kepada karya mereka. dua watak yang saya gilakan, Monkey d. Luffy dan naruto. budak getah / monkey d. luffy sangat menarik perhatian saya. kehebatannya berlawan dengan musuh, menukar lawan menjadi kawan, kuat makan, bulat tekadnya dan hidunya sebagai lanun, menyebabkan saya sering bermimpi menjadi sepertinya. mahu punya kapal sendiri, belayar dengan rakan-rakan di lautan luas, menjejak harta karun. itu cita-cita saya suatu masa dahulu.

usia saya bertambah, dan hampir semua yang di atas menjadi simpanan memori yang semakin lapuk. sudah lama saya tidak menonton doremon. kesemua kaset-kaset nirvana yang pernah saya beli telah rosak, maka telah dibuang. komik naruto dan budak getah yang pernah saya beli juga sudah bersepah entah ke mana. ada yang masih elok, ada yang carik barik dilunyai anak saudara saya yang hobinya merenyuk kertas. saya tidak marah, saya fikir semasa saya kecil mungkin saya lebih nakal dari itu. cerita naruto/budak getah masih berterusan sampai sekarang. tetapi saya sudah malas ambil hal, tetapi jika ada rakan-rakan yang bercerita saya tumpang dengar juga.

itulah, mereka yang pernah jadi hero kepada saya, tetapi tidak pernah kekal. saya mula berfikir, siapa pula yang mahu saya herokan selepas ini.

mungkin bapak-bapak menteri. mereka juga hero bukan? mereka bersusah payah memperjuangkan nasib rakyat jelata (celaka betul, saya ketawa ketika menulis ayat ini).


2 ulasan: